İnşaat projelerinde kule vinç gerektiren işlerin bitmesi durumunda, kule vinç sökülmesi vakit kaybedilmeden yapılması ve sahadan çıkarılması gerekmektedir. Yapılan çalışmanın aşamaları şu şekildedir:
Proje bitiminde kule vince ihtiyaç kalmadığı zaman kule vinç sökülmesi kararı verilmekte ve bununla ilgili saha sorumluları tarafından diğer devam eden işler de düşünülerek bir iş planı çıkarılmaktadır. Sorumlular mümkün olduğu kadar sökümün yapılacağı günlerde o bölgedeki çalışanları diğer bölümlerdeki işlere yönlendirmektedirler. Aksi halde o bölgede çalışmayı geçici olarak durdurmak zorunda kalmaktadırlar.
- Kule vinç sökülmesi için mümkün olan en büyük parçalar halinde en kısa sürede mobil vinç yardımı ile zemine indirilmesi hesaplanarak; bu iş için çalıştırılacak mobil vincin tipine, kapasitesine, bom uzunluğuna ve şantiye sahasına konumlandırılacağı yere karar verilmektedir. Ayrıca indirilen kule vinç parçalarının geçici olarak bırakılacağı yerler önceden tespit edilmektedir.
- Kule vinç sökülmesi için yeterli yükseklik düzeyine kadar teleskop sistemi ile modülleri birer birer eksiltilerek alçaltılmalıdır.
- Kuyruk üzerinde bulunan denge ağırlıklarından bir tanesi kalacak şekilde diğerleri sökülerek mobil vinçle yere indirilmektedir.
- Kuyruktaki tamburdan hareket alan halat, bom üzerindeki araba ve makara sisteminden sökülerek tambura sarılmaktadır.
- Mobil vince halatlarla bağlanan bom pimleri sökülerek gövdeden ayrılarak yere indirilmektedir.
- Bomun indirilmesinin ardından kalan denge ağırlığı mobil vinç yardımı ile yere indirilmektedir.
- Kule vincin kuyruk kısmında bulunan soketli ana elektrik bağlantısı çıkartılarak kuyruk bağımsız hale getirilmektedir ve pimleri sökülerek mobil vinç vasıtasıyla yere indirilmektedir.
- Gövde üzerinde bulunan dönüş grubu, kabin ve kule tepesi mobil vinç yardımı ile sökülerek yere indirilmektedir.
- Gövde kısmında bulunan diğer modüller sırası ile sökülerek yere indirilmektedir.
- Taban elemanı üzerindeki ağırlıkların ve taban elemanının da alınması ile söküm işlemleri tamamlanmaktadır.
- Bütün vinç parçaları diğer şantiye sahasına tekrar kuruluma ya da bir sonraki projede kullanılmak üzere bekleyeceği stok sahasına tırlar üzerinde götürülmektedir.
- Mobil vincin de şantiye sahasını terk etmesi ile söküm işlemi sona ermektedir.
Daha fazlası için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bir cevap yazın